نقاشی ساختمان از مراحل پایانی ساختمان سازی است که تاثیر زیادی در زیباسازی محیط داخلی و خارجی ساختمان دارد. در واقع میتوان گفت این کار یکی از مراحل مهم در طراحی و اجرای دکوراسیون است که نظر بیننده را به خود جلب میکند. برخی از افراد بر این باورند که نقاشی ساختمان به نیروی ماهر و حرفهای نیاز دارد. اما شما میتوانید بدون استخدام نقاش حرفهای هم این کار را انجام دهید. تنها چیزی که برای این کار نیاز دارید، ابزارهای مناسب برای انجام این کار و به کارگیری ترفندهای نقاشی است. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با این شغل هیجان انگیز آشنا شوید.
همانطور که از نام این روش مشخص است، نقاشی را به وسیلهی رنگهایی انجام میدهند که محلول در روغن هستند. از این روش بیشتر برای رنگ آمیزی آشپزخانه استفاده میکنند. زیرا به راحتی قابل شست و شو هستند و تنها با یک پارچهی نم دار میتوان لکهها را از بین برد. علاوه بر این از رنگهای روغن برای رنگ آمیزی درب و پنجرهها نیز استفاده میکنند. از آنجایی که درب و پنجره همواره در معرض آب، باران و رطوبت قرار دارند، مستعد زنگ زدگی و پوسیدگی هستند.
اما نقاشی آنها با رنگهای روغنی میتواند این اتفاق را به تعلیق بیندازد. یکی دیگر از موارد استفاده از رنگهای روغنی، نقشای و رنگ آمیزی راهروها و مکانهای پر رفت و آمد است. در این محیطها به دلیل رفت و آمد زیاد، دیوارها زود غبار آلود میشوند. پس استفاده از رنگهای روغنی در این مکانها، زحمت پاک کردن دیوارها را کمتر میکند. بهتر است بدانید که نقاشی سقف ساختمانها با رنگ روغن کار اشتباهی است.
زیرا رنگ روغن میتواند نور را منعکس کند و این مسئله سبب میشود تا چشمهای شما اذیت شود. به همین دلیل است که معمولا برای رنگ آمیزی و نقاشی سقف، از رنگهای پلاستیک استفاده میکنند.
نقاشی ساختمان با این رنگها بسیار راحت است. زیرا رنگ پلاستیک حلال در آب است و علاوه بر بوی کمی که دارد خیلی سریع خشک میشود. بهتر است بدانید که قیمت نقاشی ساختمان با رنگهای پلاستیکی به صرفه تر از رنگهای روغنی است. دو نوع نقاشی ساختمان با رنگهای پلاستیکی وجود دارد که عبارتند از:
شما با استفاده از نقاشی ساختمان با رنگ تمام پلاستیک، کیفیت بالاتری نسبت به نیمه پلاستیک دریافت خواهید کرد. این رنگ کمی هم قابل شست و شو است. تنوع رنگ در رنگهای پلاستیکی، دست شما را برای زیبایی رنگ آمیزیتان باز گذاشته است. کاربرد این نوع رنگ آمیزی در مناطق گرم و خشک بیشتر است، زیرا این رنگها با گرما تطابق پذیری بالاتری دارند. در نهایت انتخاب این نوع نقاشی ساختمان میتواند معقولانه ترین تصمیم برای شما باشد.
این رنگها نیز همانند رنگهای پلاستیک، حلال در آب هستند و رنگ آمیزی با آنها بسیار راحت است. اما تفاوت قابل توجه آن با رنگهای پلاستیک این است که این رنگها قابل شست و شو هستند. استفاده از این رنگها برای نقاشی ساختمان یکی از روشهای جدید و مدرنی است که طرفداران زیادی پیدا کرده. رنگهای آکریلیک مانند رنگهای روغنی به طور ۱۰۰ درصد قابل شست و شو نیستند اما تا حد زیادی از این ویژگی برخوردارند. به عنوان مثال میتوان گفت که تقریبا ۹۰ درصد ضد آب هستند.
این نوع رنگها به دلیل غلظت بالاتری که نسبت به رنگهای روغنی دارند، خیلی بهتر میتوانند ترک دیوارها را پوشش دهند و از عمر بالاتری برخوردارند. از رنگهای آکریلیک میتوان در نقاشی ساختمان دیوار آجری، گچی، بتنی یا هر چیز دیگری استفاده کرد. علاوه بر این از رنگهای آکریلیک به عنوان ضد زنگ و رنگ آمیزی فلزات نیز استفاده میکنند.
رنگهای کینتکس در انواع مختلفی وجود دارند که میتواند تنوع در رنگ آمیزی را به ما بدهد. انواع رنگهای کینتکس عبارتند از:
علاوه بر این، بافت رنگهای کینتکی در سه درجهی ریز، درشت و متوسط وجود دارد. از بافت درشت رنگهای کینتکی برای پوشش دهی به ترکهای دیوار، برآمدگیها و قسمتهایی از دیوار که نیاز به بازسازی و تعمیر دارند استفاده میکنند. از رنگهای کینتکس روغنی در نقاشی نمای ساختمانها استفاده میکنند. زیرا مهم ترین ویژگی رنگهای روغنی مقاومت در برابر آب، باد و رطوبت است. یکی از نکاتی که در زمان استفاده از رنگهای کینتکس باید به آن توجه داشته باشید این است که، هیچگونه نم یا رطوبتی نباید در زیر آن وجود داشته باشد.
زیرا در این صورت زحمات شما به طبله شدن دیوار و فروریختن رنگ، به هدر خواهد رفت. به طور کلی رنگهای آکریلیک نسبت به رنگهای روغنی قابلیت تمیز شدگی کمتری دارد و با گذشت زمان با کاهش کیفیت آن رو به رو خواهید شد. علاوه بر این نمیتوان آن را روی رنگهای روغنی استفاده کرد.
نقاشی ساختمان از جمله اقداماتی است که در جهت بهبود فضای زندگی صورت میگیرد. در نتیجه، گاهی نقاشی ساختمان برای ترمیم سطوح انجام میشود و گاهی این عمل برای تغییر دکوراسیون انجام میشود. نقاشی ساختمان دارای چندین مرحله است که هر یک از مراحل باید به دقت انجام شود. اگر مراحل نقاشی ساختمان به درستی و بر پایهی اصول آن انجام نشود، نتیجهی نهایی مطلوب نخواهد بود. معمولاً نتیجهی یک نقاشی غیراصولی، مواجه شدن سطح نقاشی شده یا شره کردن رنگ خواهد بود.
رنگها به دو دستهی کلی رنگهای سرد و رنگهای گرم تقسیم میشود. رنگهای سرد معمولاً مناسب ساختمانهایی با نور زیاد است و رنگهای گرم مناسب ساختمانهایی با نور کم است. علاوهبر دستهبندی ذکر شده، رنگهای روشن و رنگهای تیره نیز بر محیط تأثیرگذارند. رنگهای روشن ساختمان را بزرگ نشان میدهد و رنگهای تیره بالعکس. بنابراین باید در رنگ آمیزی ساختمان حتما دقت و مهارت و تخصص لازم را برای انتخاب رنگ مناسب داشته باشید..
نقاشی ساختمان را میتوان به روشهای مختلفی انجام داد که در ادامه به توضیح منحصر به فرد هر یک از روشهای رنگکاری ساختمان خواهیم پرداخت:
این نوع نقاشی ساختمان با رنگهای ملایم انجام میشود و امروزه طرفداران دکوراسیون کلاسیک و مینیمال به وفور از این نوع رنگ امیزی استفاده میکنند. از آنجایی که ایرانیها به فرشهای پر نقش و نگار علاقه دارند، دیوارهایی با رنگهای ساده میتواند تعادل بیشتری در دکوراسیون ایجاد کند.
این روش یکی از روشهای جدید و جذاب در نقاشی ساختمان است که در آن انواع طرحهای مرمر، چوب و فلز را روی دیوار گچی اجرا میکنند. درواقع این تکنیک نوعی فریب بصری برای بیننده ایجاد میکند. همانطور که روی درب کابینتها طرح چوب را با انواع رنگها ایجاد میکنند، همین کار را روی دیوارهای پچی نیز میتوان انجام داد. در این تکنیک بیننده دیوار را به طرح سنگ مرمر یا بافت چوبی میبیند و این کار به جذابیت محیط کمک خواهد کرد.
در این تکنیک از رنگهای متالیک استفاده میکنند که ظاهری فلزی به دیوار میدهد. این تکنیک بیشتر برای فضاهای لوکس و مدرن مناسب میباشد. توصیه میکنیم که از رنگهای متالیک در فضای محدودی از دیوارها استفاده کنید تا جلوه و زیبایی خود را از دست ندهد.
این نوع نقاشی ساختمان به نقاشی گفته میشود که از چند رنگ مخالف یا مکمل بر روی یک زمینهی ساده استفاده شده باشد. این تکنیک یکی از زیبارین نقاشیهای ساختمان به شمار میرود زیرا طرحی برجسته به دیوار میدهد. زمینهی دیوار یک رنگ ساده است که لکههایی از رنگ غلیظ و مخالف روی آن پاشیده شده است.
در این روش از ابزاری همچون غلتک، پارچه، پلاستیک، کاردک، قلم مو و سایر ابزارها برای ایجاد طرح روی دیوار استفاده میکنند. این تکنیک به تازگی در ایران مورد استقبال قرار گرفته است. زیرا دکوراسیونهای ساده با رنگهای خنثی طرفداران خاص خود را دارد.
یکی دیگر از تکنیکهای نقاشی ساختمان، استفاده از شابلون برای ایجاد طرح روی دیوار است. برای این کار باید یک رنگ از قبل به عنوان پس زمینه وجود داشته باشد. شابلونها دارای طرحهای گوناگونی میباشند که دست شما را برای طراحی باز میگذارند. برای طرحهایی که روی زمینهی ساده دیوار میاندازید بهتر است که از رنگهای مکمل یا مخالف استفاده کنید.
این نوع نقاشی یکی از ساده ترین نقاشیها در ساختمان است که به ابزار و وسایل خاصی نیاز ندارد. برای ایجاد طرح میتوانید از وسایلی همچون پارچه یا اسفنج استفاده کنید. زمینهی دیوار باید یک رنگ ساده انتخاب شود تا بتوانید با جسم بافت دار روی دیوار طرحهایی اجرا کنید.
این تکنیک به روشی مشابه با پتینه کاری اجرا میشود. در این روش با استفاده از خمیر یا چسب چوب، بخشهای برجستهای را روی دیوار ایجاد میکنند. پس از خشک شدن خمیر یا چسب میتوانید با استفاده از سنباده طرحهای برجسته موردنظر خود را پیاده سازی کنید و سپس آنها را رنگ آمیزی کنید. اخیرا طرحهای هندسی و مدرن در نقاشی سه بعدی طرفداران زیادی پیدا کرده است.
همانطور که از نام این نوع نقاشی مشخص است، نقاشی ساختمان مدرن یک نوع نقاشی به روز و جدید است ک در آن خبری از ایدههای قدیمی و سنتی نیست و نقشها و ایدههای جدیدی مانند انواع طرحهای دکوراتیو در آن اجرا میشود. البته هنورز هم در بسیاری از ساختمانهای مسکونی و تجاری از رنگهای روغنی و پلاستیک استفاده میکنند. حتی در برخی از پروژهها زمینهی اصلی همان رنگهای روغنی و پلاستیک است و دیگر طرحها روی آنها ایجاد میشود.